Amadeo Fuenmayor publica un article en «Expansió» sobre l’efecte capitalitat a Madrid
< Tornar a notícies

L'investigador d'EvalPub, Amadeo Fuenmayor, aborda en aquest article la situació tributària diferencial que presenta la Comunitat de Madrid respecte a la resta de CCAA a conseqüència de l'efecte capitalitat.

En primer lloc, Amadeo tracta l’elevat pes que presenta l’efecte capitalitat a Madrid. La capital d’Espanya centralitza quasi la totalitat dels empleats públics de l’administració general de l’Estat, així com els principals òrgans públics estatals i autoritats econòmiques i reguladores. Aquesta concentració política exerceix també com a atracció d’entitats privades.

Com a conseqüència, Madrid concentra un gran nombre de funcionaris i treballadors de diversos sectors amb elevada capacitat adquisitiva que realitza, generalment, un major ús dels serveis sanitaris i educatius privats. Per això, la Comunitat de Madrid presenta una despesa pública mig inferior al d’altres regions, la qual cosa li permet una major discrecionalitat en la regulació a la baixa dels impostos sobre els que la CCAA posseeix capacitats normatives.

La Comunitat de Madrid presenta una recaptació mínima en tots els impostos (tributs propis, IP, ISD, IRPF). Així, els contribuents madrilenys són aquells que, de mitjana, presenten un major estalvi en el pagament d’impostos. No obstant això, cal destacar que aquest estalvi no és el mateix per a tots els contribuents, ja que aquells amb majors nivells de renda són aquells més afavorits pels beneficis fiscals regulats.

Com a conclusió, l’autor afirma el diferent tracte fiscal existent en la Comunitat de Madrid, propiciat per l’efecte capitalitat. L’autor planteja la possibilitat de, dins del Sistema de Finançament Autonòmic, donar un tractament diferencial a la capital del país, igual que es fa en altres països com Mèxic o els Estats Units.

Accés a l’article complet