Avaluació econòmica pública d’impostos i prestacions a la Comunitat Valenciana

Entitat contractant

Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic. Generalitat Valenciana

Duració

  • 2019
  • 2023

Investigadors

Investigador Principal: Rafael Granell

Investigadors: Amadeo Fuenmayor, Mauro Mediavilla, Angeles Pla, José Manuel Roig, Concha Salvador

Des del començament de la crisi econòmica, el nivell de pobresa i desigualtat de la societat espanyola ha crescut de manera substancial. La societat valenciana seguix el mateix patró, però els resultats són més preocupants, amb nivells de pobresa i desigualtat per sobre de la mitjana. El paper que juga el sector públic en la correcció de tots dos problemes és essencial. La redistribució es produeix tant pel sistema d’impostos com pel costat de la despesa pública, i destaca la política de prestacions per ajudar les persones més necessitades. En aquest projecte pretenem analitzar l’efecte redistributiu tant d’impostos com de prestacions a la Comunitat Valenciana, per comparar-lo després amb altres CC.AA. espanyoles i amb països del nostre entorn. Aquesta comparació ens permetrà proposar reformes alternatives que poden ajudar a millorar la situació econòmica i la cohesió social de la societat valenciana.

Objectius:

– Calcular l’evolució de la renda de mercat i de la renda disponible de la Comunitat Valenciana i la seua distribució per tipus de llar, gènere, edat i nacionalitat. Comparació nacional i internacional.

– Estimar l’efecte de cadascun dels impostos i les prestacions públiques sobre la reducció de la pobresa i la desigualtat a la Comunitat Valenciana. Comparació nacional i internacional.

– Analitzar en quines polítiques la Comunitat Valenciana té un efecte redistributiu menor. Proposar i estimar els resultats de reformes que milloren la situació actual.

– Estimar l’evolució de la pressió fiscal i de l’esforç fiscal de la Comunitat Valenciana i la seua relació amb el Sistema de Finançament Autonòmic.

Metodologia:

Per dur a terme aquest treball ens basarem en EUROMOD, un model tax-benefit per a la Unió Europea. Aquest model està format per microdades individuals sobre els ingressos i les condicions de vida de totes les regions europees i permet simular polítiques impositives i de prestacions alternatives a les actuals. Els resultats inclouran, entre d’altres: import de cada prestació/impost, nombre de beneficiaris, import mitjà, mesures de desigualtat (Gini, Atkinson, Entropia, S80/S20, etc.), mesures de pobresa (incidència, intensitat i desigualtat entre pobres ). Finalment, s’analitzaran els indicadors de capacitat i esforç fiscal amb els resultats obtinguts. Per això es proposaran diversos indicadors basats en treballs previs a nivell internacional (Frank, 1959; Bird, 1964) i altres aplicats a la recaptació normativa espanyola (Zabalza i Lasheras, 2000; De la Fuente, 2016; Vilalta, 2016; Vallés i Zárate, 2018).