Impacte de la relació professor-alumne en el rendiment en Matemàtiques en Ceará: Un estudi longitudinal basat en dades administratives

Entitat contractant

Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovações (Brasil)

Duració

  • 3 anys
  • 2023
  • 2026

Investigadors

Alesandra de Araújo Benevides (UFC) (IP)
Francisca Zilania Mariano
Mauro Mediavilla
Luis Pires Jiménez
Maria Odalice dos Santos Sampaio
Isabela Braga Sales
Gisela Rusteholz

Resume:

L’existència d’una bretxa de rendiment entre xics i xiques en matemàtiques condueix a una falta de motivació de les xiques per a triar carreres en les àrees de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM). Aquestes carreres tenen salaris més alts en el mercat laboral, i aquesta infrarepresentació condueix a la perpetuació de la bretxa salarial de gènere. Encara que la literatura internacional encara no està consolidada i la nacional és incipient, alguns estudis mostren que quan les xiquetes tenen models femenins, se senten més motivades i tenen major probabilitat de triar una carrera STEM, a més de millorar el seu rendiment en matemàtiques. L’objectiu d’aquesta investigació és verificar l’impacte causal del seguiment de models femenins en l’acompliment en Matemàtica d’estudiants del 9é grau d’escoles públiques d’Ensenyament Bàsic en Ceará. Amb bases de dades identificades i proporcionades per la Secretaria d’Educació Bàsica de l’Estat de Ceará (SEDUC), és possible armar una cohort d’alumnes que seguiran des del 5é fins al 9é grau de l’Ensenyament Fonamental, període considerat sensible per a l’inici de la bretxa d’acompliment en matemàtica entre xiquets i xiquetes. Per a analitzar els determinants del rendiment en matemàtiques, s’utilitzarà el model lineal jeràrquic multinivell (HLM). Com la base de dades serà longitudinal i les covariants sociodemogràfiques d’alumnes, professors, classes i escoles estaran agregades, és possible utilitzar tant els mètodes Propensity Score Matching (PSM) com el Differences-in-Difference.

Objectiu:

Identificar els determinants del rendiment en matemàtiques dels alumnes de 9é grau de les escoles públiques de l’estat de Ceará.
Mesurar l’impacte del model femení en la relació professor-alumne sobre la bretxa de gènere en el rendiment en matemàtiques dels alumnes de 9é grau.
Verificar possibles efectes heterogenis en submuestras per nivell de renda i/o riquesa dels alumnes i per nivells de rendiment (al llarg de la distribució de rendiment).