La política de lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Simulació i avaluació de les polítiques estatals i autonòmiques

Entitat contractant

Tresoreria General de la Seguretat Social

Duració

  • 1 año
  • 2011
  • 2012

Investigadors

Investigador principal: Amadeo Fuenmayor

Investigadors: Rafael Granell

Resum:

L’objectiu d’aquest projecte va ser fer una anàlisi de les Rendes Mínimes d’Inserció a Espanya, avaluant-les utilitzant tècniques de microsimulació. L’informe comença amb l’anàlisi de la pobresa i l’exclusió social. Després d’introduir conceptes teòrics i indicadors bàsics, s’analitza la situació de la pobresa a Europa, així com la seua evolució a Espanya. Tot seguit, s’analitzen els programes de sosteniment de rendes, tant des d’un punt de vista teòric com aplicat. En aquest sentit, es revisen els diferents sistemes de prestacions socials a Europa, i particularment a Espanya. La darrera xarxa de protecció social està constituïda per les Rendes Mínimes d’Inserció (RMI) que són competència exclusiva de les comunitats autònomes (CCAA). Realitzem una descripció detallada de les principals característiques de les RMI i es recullen les dades agregades d’aquestes prestacions proporcionades per les fonts oficials.

L’objectiu principal del treball és contrastar aquestes dades amb la microsimulació de les RMI de les diferents comunitats autònomes. Aquesta microsimulació posa de manifest l‟existència de diferències substancials entre les dades oficials i les dades que haurien d‟haver-se produït si tots els potencials beneficiaris haguessin rebut els ajuts. Però el més cridaner és que aquestes discrepàncies són asimètriques per CCAA: hi ha comunitats molt properes a la dada teòrica, mentre que d’altres estan molt allunyades. Sens dubte, aquestes diferències es deuen al diferent interès i implicació dels governs autonòmics. La implementació pràctica de les RMI ha estat molt desigual en les diverses CCAA.

Per acabar, la microsimulació ens permet avançar les conseqüències de l’aplicació de cadascuna de les polítiques autonòmiques a tota la població nacional. Què passaria si apliquéssim la legislació navarresa, per exemple, a tota Espanya? Aquestes simulacions reforcen la impressió, manifestada a la secció anterior, sobre les profundes diferències en l’aplicació de les RMI a les CCAA. Tot això, evidentment, tindrà efectes indubtables sobre la pobresa i lexclusió social. La principal conclusió d’aquest treball va ser la necessitat de coordinar els esforços de les diferents comunitats autònomes, tant en l’homogeneïtzació de les polítiques com en el nivell de les prestacions.