Impacto económico de las rentas mínimas: la Renta Valenciana de Inclusión

Amadeo Fuenmayor
Rafael Granell
Teresa Savall

2019
Article

Resum:

Les Comunitats Autònomes són les principals responsables de la política d’assistència social a Espanya. Recentment, la Comunitat Valenciana ha reformat el seu sistema de rendes mínimes, instaurant la denominada Renda Valenciana d’Inclusió. En el present treball es calcula l’impacte econòmic d’aquest programa partint d’una estimació ex-ante de la despesa pública a realitzar. L’estimació quantifica el nombre de beneficiaris i el cost pressupostari de la mesura; i compara aquests resultats amb les restants Comunitats Autònomes. La Comunitat Valenciana se situaria entre les regions espanyoles amb major taxa de cobertura i amb major despesa per habitant en aquesta mena de polítiques.

Sobre la base del cost pressupostari, es calcula l’impacte econòmic que tindrà aquesta mesura sobre l’economia valenciana, utilitzant la metodologia de les Taules Input-Output. Si es tenen en compte els efectes directe, indirecte i induït, el seu impacte serà molt rellevant en termes de producció de béns i serveis i de creació d’ocupació. També pot destacar-se el retorn impositiu del programa per a l’administració pública, que inclourà els impostos sobre el consum, però també la imposició sobre la renda i les cotitzacions socials de les noves ocupacions generades.

 

Referència:

Fuenmayor, A.; Granell, R.; Savall, T. (2019): Impacto económico de las rentas mínimas: la Renta Valenciana de Inclusión, Investigaciones Regionales / Journal of Regional Research, 44, pp. 97-110.